Apie tvarką CB eteryje

Viskas kas susiję su CB standartais, susitarimais, bei šių klausimų aptarimas.

Standartinė Pilaite 2010-01-14, Ket. 18:51:21

Norečiau pasidalinti su jumis mintimis apie tvarką CB eteryje. Šis straipsnis parašytas stebint situaciją Vilniaus mieste ir remiantis asmenine patirtimi ir yra rekomendacinio pobūdžio. Kadangi prie CB bendruomenės jungiasi daug žmonių iki tol neturėję reikalų su radijo ryšiais, nelabai žino radijo ryšio pravedimo taisyklių ir etiketo, o senbūviai kartais primiršta kaip reikia elgtis. Beto ir forume radau pasisakymų, kad tokios temos reikia. Taigi pabandysiu su nedidelia įžanga pagrindinius dalykus nupasakoti.

CB ryšys Lietuvoje nėra naujiena. Yra buvę „potvynių ir atoslugių“ bet taip smarkiai CB populiarėja tik pastaruosius metus. CB pagrinde naudojame savo automobiliuose kelių eismo informacijai gauti ir perduoti. Ypatingai eismo informacija svarbi piko metu, kai yra didžiausi eismo srautai. Taigi esame mobilūs, arba kaip sakoma- dirbame iš mobilios pozicijos arba stoties. Mobili stotis (kai juda) dirba labai nepastoviom sąlygom. Dažnas reiškinys singnalo nusilpimai (fedingas) beto miestuose netrūksta įvairios kilmės trukdžių dar pabloginančių ryšio kokybę. O „desertui“ prie viso šito didesnio saulės aktyvumo metu (vasarą ir netik) prisideda iš toli atėję signalai ir trukdžiai, ar kitaip vadinami „praėjimai“. Jei esant sudėtingesnėms ryšio sąlygoms dar ir korespondentai eteryje elgiasi netvarkingai, tai gauname tokį „bardaką“ kokių reta.. Kaip žinoma, radijo ryšys kurį naudojame yra simpleksinis, t.y. negalime vienu metu ir kalbėti ir klausyti. Taigi „lipimas viens ant kito“ arba "uždengimas" t.y. dviejų korespondentų kalbėjimas vienu metu yra dažnas reiškinys ir kartais, atrodo, neišvengiamas. Yra nemažai atvejų, kai stotys sudirba vienu metu ir tai yra normalu, pvz. užduodamas klausimas visiems esantiems kanale. Bet kokiu atveju reikėtų vadovautis tokia sena paprasta taisykle "Nr.1" – „pirma klausyk, o poto rėk“ . Tai tokia radijomėgėjiška išmintis galiojanti netik CB :)

Kaip gi reiketų tvarkingai naudotis radijo ryšiu ? Nepaslaptis, kad CB ryšio pravedimo taisyklės nėra reglamentuotos kažkokiais įstatymais, arba kaip sakoma jos – nerašytos. Galioja bendri padorumo ir bendravimo eitikos dalykai ir dalinai yra sekama radijo mėgėjų pavyzdžiu. Taip pat nusistovėjusi ir sutartinė tvarka ir tradicijos, taigi taisykles kuriame patys.. Savaime suprantama, kad jei jų nebūtų, eteryje būtų anarchija kaip lygiavertėj sankryžoj be šviesoforų, ženklų ir dešinės rankos taisyklės, todėl beabejo jos yra reikalingos.

Ryšio eiga ir kiti dalykai ..

Pirmiausias dalykas ką reikia padaryti įsijungus CB stotelę, tai pasireguliuoti SQL (triukšmo slopintuvo) rankenėlę. Mano manymu ši rankenėlė jūsų radijo stotelėje bene savarbiausia. Triukšmų fonas yra kintantis, o triukšmai būna bendri ir lokalūs (vietiniai). Nuo bendro triukšmų fono vietiniai triukšmai išsiskiria tuo, kad yra tik tam tikroj lokalioj zonoj tam tikru spinduliu kuo triukšmo šaltinio. Tokių vietų Vilniuje ir kituose didesniuose miestuose netrūksta. Taigi įsijungę radijo stotį nepulkite kalbėti, kažko klausti. Pradžioje visada reikia klausyti kas vyksta eteryje, nes galbūt esate triukšmo zonoje, jūsų SQL užsuktas, o tuo metu pakankamu atstumu nuo jūsų sėkmingai bendrauja kiti korespondentai. Tai labai dažnai daroma klaida, kai korespondentai negirdėdami nutolusių stočių "lipa" vieni ant kitų dažnai netyčia, bet kartais ir tiesiog dėl to, kad pamiršta, tingi ar net nepagalvoja atsisukti SQL. Kaikurios protingesnės stotys turi ASC funkciją- automatinį triukšmo slopintuvo reguliavimą. Bet kaip parodė praktika, tai nėra panacėja ir didžioji dalis koresponedentų naudojantys ASC negirdi nutolusių stočių ir dažnai jas dengia. Taip eteryje atsiranda daug nesusipratimų ir netvarkos. Taigi nėra nieko geriau, kai techniką valdo žmogus. Mano manymu, radijo stotelė automobilyje turi būti sumontuota taip, kad būtu lengvai pasiekiamos jos pagrindinės valdymo rankenelės, tai SQL ir garsas.

Pasisveikinimas. Kvietimas

Kad radijo stotis būtų atpažinta, ji turi turėti vardą – šaukinį arba kitap sakant korespondetas turi prisistatyti. Įsijungus stotį ir išeinant į eterį yra prisistatoma. Anksčiau Lietuvoje buvo išduodami leidimai su skaitiniais šaukiniais (pvz .3139) suteikiantys teisę naudotis CB radijo ryšiu. Šiuo metu leidimų nereikia, o šaukinius susigalvojame patys. Prisistatyti būtina jei žadate transliuoti ir būtų neblogai, jeigu klausotės, nes galbūt jūsų kazkas ieškos. Taip pat prisistatyti derėtų kitam korespondentui paprašius, nes kitaip manau nelabai kas norės su jumis bendrauti. Aišku galite likti inkognito, bet tik tuo atveju jei jums nesvarbus bendravimas, jūs nelįsite į terį ir jūs tik klausotės. Netgi komercinės radijo stotys turi muzikinius ar kitokius šaukinius kuriais prisitato. Taip priimta.

Pasisveikinus ir prisistačius, jei kažkas išgirdo, beabejo jus pasveikins ir taip pat prisistatys. Būtų nemandagu esant galimybei nesureaguoti. Atsakyti ir pasveikinti prisijungusią stotį gali kiekvienas girdintis, bet reikia atkreipti dėmesi į eterio apkrovimą. Jei mieste yra piko metas ir gaunama daug pranešimų apie eismo sąlygas būtų geriau neužimti eterio vien pasisveikinimais 1 su pvz.10 korespondentų. Čia daug svarbiau prisijungusiai stočiai žinoti ar apskritai kažkas ją girdi ir ar stotis veikia. Jei iš tų 10 atsakys 2-3 korespondentai- to tikrai pakanka. Čia taip pat būtina atsižvelgti į taisykle Nr .1 Jei kažkas pasisveikina ar paklausia „ar kas girdi?“ ir niekas tai stočiai neatsako, reikėtu atsiliepti ir korespondentą nuraminti :) Kviečiant kažkurį korespondentą pradžioje sakomas jo šaukinys , o poto savas pvz: - kupe kupe, čia gintaras.. arba,- pilaitė pilaitė - vardenis (-ui).

Bendravimas. Etikos dalykai

CB diapazone nėra nustatyta, kam konkrečiai ryšys bus naudojamas, apie ką galima kalbėti, kaip pvz. radijo mėgėjų diapazonuose labiau skirta radijo bangų sklidimo bandymams ir stebėjimui ir pan. Ryšiu Reguliavimo Tarnybos (RRT) dokumentuose tiesiog parašyta: PR27 (arba CB) <...įrenginiai gali būti naudojami tik fizinio asmens asmeniniams poreikiams tenkinti...> . T.y. kažkokios socialinės grupės diapazono kanalus naudoja asmeniniams tikslams ir tarpusiavio susitarimu pasiskirsto į 40 kanalų. Čia dar reiktų suprasti, kad tai nekomercinis ryšys ir belicenzinių diapazonų negalima naudoti komerciniams tikslams, - periodiškai reklamuotis, tiesiogiai pardavinėti kažkokius daiktus ar siūlyti paslaugas ar kitaip siekti turtinės naudos.

Kaip jau paminėta , Lietuvoje CB labiausiai naudojamas automobiliuose konkrečiai – eismo informacijai perduoti (pvz. 19, 12 kanalai) , arba tiesiog bendravimui tiek iš mobilių tiek stacionarių pozicijų.
Bendraujant radijo ryšiu, reikėtu vengti ilgų monologų, stengtis kalbėti aiškiai neilgais sakiniais arba perduoti trumpus informatynius pranešimus. Atsižvelgti į taisykle Nr. 1 :)
Privalu laikytis etikos ir bendrų padorumo normų, taigi netoleruojama nenormatyvinė leksika (keiksmažodžiai), ižeidinėjimai, engimas ir kenkimas (pvz. „lipant“ ant pašnekovo) dėl kažkokių pažiūrų, tautybės, religijos, ar dėl to, kad stotis blogai girdima, ar nelabai kokybiška moduliacija pvz. kokio naujoko ir t.t. Nelabai padoru pasirodyti eteryje neblaiviam ir kištis i kitų pokalbius, trukdyti. Privačių santykių ar kažkokių konfliktų aiškinimasis neturėtų vykti populiariuose iškvietimo ( kaip 19, 12, 29 ir t.t.) kanaluose, o turėtų būti perkeltas iš eterio kitur, arba bent jau į betkurį kitą laisvą ne iškvietimo kanalą.
Kalbant radijo ryšiu svarbu laikytis pauzių taisyklės, t.y. vienam korespondentui baigus kalbėti, reikėtu sekundėlei palikti eterį laisvą, nes galbūt kažkas norės perduoti kažkokią informaciją ar įsiterpti į pokalbį, pasakyti komentarą. Kalbant dviems korespondentams yra labai neetiška isikišti į pokalbį, netgi kai atsiranda vos ilgesnė pauzė, bet iš korespondentų pokalbio aikivaizdžiai aišku, kad pokalbis nebaigtas. Norint įsiterpti į pokalbį reiktų perduoti – „BREAK BREAK“ – t.y. kalbančių korespondentų prašymas nutraukti pokalbį. Kalbantieji nutyla ir vienas iš kalbančiųjų kuris girdėjo prašyma dar gali pasakyti- "klausom break" ir tada užleisti eterį. Toks įsiterpimo būdas yra paprastas, aiškus ir korektiškas. Beto, tai labai svarbu įsiterpiančiajam, nes taip jam aiškiai pasakoma, kad eteris užleidžiamas. Įsiterpti į pokalbį derėtų ne be reikalo pvz. šiaip tik pasisveikinti, o turint konkretų skubų pranešimą, pvz 19 kanale apie eismo sąlygas, arba norint kažko trumpai paklausti pašnekovo (-ų), ar norint išsakyti kažkokią mintį pašnekovų gvildenama tema ir prisijungti prie pokalbio. Labai dažna ir labai bjauri klaida kai klausiama vieno pašnekovo, ar kalbama su vienu pašnekovu, o staiga įsikiša trečias netgi be „BREAK“ ir kalba, komentuoja, atsakinėja už pirmajį, nors niekas jo neklausė. Tai yra paprasčiausiai kitų pašnekovų negerbimas. Kaip skelbia radijo ryšio mėgėjų kodekso pirmas punktas- "Radijo mėgėjas yra atidus… Jis niekuomet nesinaudoja eteriu tam, kad atimtų malonumą iš kitų". Taigi reikia klausyti kas vyksta eteryje, neįsiterpinėti be reikalo, nelaidyti komentarų kada papuola, nes visa tai įveda labai daug netvarkos eteryje. Gerbkime vieni kitus!

19 kanalas. Informacija. Mobilūs ir stacionarai.

Populiarinamas kaip eismo informacijos kanalas miestuose taip pat iškvietimo kanalas ir pagrindinis informacinis kanalas apie CB ryšį miestuose visoje Lietuvoje. Šiame kanale primygtinai prašoma laikytis aukščiau išvardintų taisyklių ir normų, nes tai ir iškvietimo kanalas.
Iškvietimo kanalas tai pagrindinis kanalas. Įsijungus radijo stoteję derėtų įsijungti iškvietimo kanalą, kuriame turėtų būti daugiausia galimų pašnekovų ir informacijos.
Taigi 19 kanale gauname informaciją, jos ieškome, ieškome konkrečių pašnekovų, bendraujame įvairiom temom visą dieną 7 dienas per savaitę, BET.. 19 kanale galioja samprata – piko metas. Kadangi šis kanalas skirtas ir eismo informacijai mieste, o daugiausia eismo informacijos yra piko metu darbo dienomis, t.y. maždaug 7:30 -8:30 val. ryte ir 16:30 -18:00 val. vakare. Tuo metu reikėtų susilaikyti nuo ilgesnių asmeninių pokalbių, ilgų asmeninės aparatūros testavimų 1 su 1 ir pan. Norint pasikalbėti su konkrečiu pašnekovu reikėtų jį pasikviesti ir pokalbį susitarus pratęsti kitame kanale. Monologai piko metu trėtų būti griežtai smerkiami! Reikėtų suvokti, kad radijo eteris visdėlto yra vieša erdvė ir viską ką jūs sakote ir kaip sakote kažkas klauso. Nesaikingas ir neatsakingas pasisakymas į eterį kenkia kanalo populiarumui, nes ilgi dialogai, ar pokalbiai kelių žmonių grupėje asmeninėmis temomis piko metu gali būti visiškai neįdomūs didžiajai daliai žmonių klausančių eterio.
Jei važiuodami automobiliu kitame kanale kalbatės asmeninėmis temomis su vienu ar keliais pašnekovais, būtų gražu pamačius kliūtį kelyje ar turint kitos eismo informacijos ją nedelsiant perduoti 19 kanale, o ne pasidalinti tų pašnekovų rate, nes galbūt 19 kanale yra daugiau laukiančių šios informacijos.
Stacionarios stotys piko metu turėtų būti atidžios silpnesnėms mobilioms stotims. Stacionarai geriau girdi, bet kai transliuoja ir dar nesilaiko pauzių taisyklės, gali nuslopinti silpnesnę stotį perduodančią svarbią eismo informaciją. Stacionarai turi kreipti dėmesį į mobiliųjų perduotą „BREAK“ ir atlaisvinti eterį. Manau viesiems suprantama, kad pagrindinis informacijos nešėjas piko metu yra mobilios stotys važinėjančios gatvėse, todėl jos yra prioritetinės. Stacionaras, jei turi, gali perduoti iš kitų šaltinių gautą informaciją apie eismą. Stacionarui nederėtų savavališkai retransliuoti informacijos, jei niekas to neprašo, taip bereikalo yra užimamas eteris ir daroma meškos paslauga.
Gerai, kai stacionaras įsiterpia ( prireikus nepamiršta ir „BREAK“ ), kai dėl nesusikalbėjimo ir trukdžių dvi ar kelios mobilios stotys nesusišneka ir „lipa“ viena ant kitos. Taip pat įsiterpti ir pagelbėti gali ir geriau girdinti mobili stotis. Piko metu labai svarbu laikytis taisyklės Nr. 1 ! :)
Gražu, kai kažkas perduoda informaciją apie eismą ir bent viena stotis padėkoja, taip perduodančiajam yra patvirtinama, kad informacija priimta ir jis nebereikalo aišina burna.

Dar reikėtų pasakyti, kad kiekvienas CB mėgėjas, turi būti suinteresuoas, kad jo stotis veiktų tvarkingai, būtų suderinta antena. Kiekvieno asmeninis reikalas pasidomėti daugiau apie radijo ryšį bendrai. Tam yra forumas ir daug bendraminčių eteryje. Paprašius kitų CB mėgėjų pasitestuoti ryšį, taip pat kaip geriau kalbėti į mikrofoną, kad balsas būtų girdimas aiškiai, kaip laikyti tangentę, kad kalbant nebūtų užpūtinėjamas mikrofonas ir pan .. Jei girdime, kad su kažkurio kolegos aparatūra kažkas negerai, nedelsiant jį informuoti, kad probema būtų pašalinta ir galbūt būtų išvengta jo apratūros rimtesnio gedimo. Negražu ir nedraugiška, kaip jau minėta aukščiau, kažkaip piktai sakyti pastabas ir šaipytis. Tai pat piktai į pastabas reaguoti ar nereaguoti visai, o bandyti išsiaiškinti problemą ir ją pašalinti. Labai svarbu nebijoti sakyti pastabų, jei girdite, kad kažkas elgiasi netinkamai. Nebūkime abejingi!!! CB bendruomenė dar tik kuriasi ir ką sukursime- tą ir turėsime...

Tiek minčių šiam kartui. Gal ir ilgokas straipsnis, bet manau, kad viskas, kas čia parašyta yra labai svarbu, bent jau man. Ačiū tiems kas nepatingėjo perskaityti. Laukiu komentarų, pritarimo ar nepritarimo, galbūt pataisymo.. Aš irgi, aišku, ne Šventas ir kartais darau klaidų. Tam ir reikalinga bendra tvarka kurios prisilaikant kiti gali esant reikalui sudrausti, priminti ir atkreipti dėmesį į kažkokias klaidas. Tikiuosi, kad šia tema bus diskutuojama ir meet‘uose ir visi kartu mes susitarsime, tų taisyklių laikysimės ir susitvarkysime taip, kad CB ryšiu būtų gera naudotis visiems.
Iš automobilio- "Pilaitė mobyl" :)

Kviečiu kurti tvarkingą CB bendruomenę, kad CB ryšiu būtų gera naudotis visiems!
Informacija: http://www.cbforumas.lt/viewtopic.php?p=24287#p24287
Vartotojo avataras
Pilaite
Vadovaujantis
 
Pranešimai: 659
Užsiregistravo: 2008-08-31
Miestas: Vilnius
HAM šaukinys: LY1MY
Antena: 5/8
Radijo stotelė: Icom 735
Antena 2: Sirio AS 100
Radijo stotelė 2: Alan-Midland 42

Standartinė armaturinis 2010-01-14, Ket. 20:21:23

labai gera mintis gerb kolega. iš esmės viskas labai teisingai pasakyta, galbūt bent jau bendrosios kalbos kutūros tvarkos reikėtų kaip minimum laikytis, kaip minėta, neaiški kalba, keiksmai ir panašiai. ir toks klausimėlis jums... kaip vertinate kelyje, kažkokios mobilios stotelės su nežinomu šaukiniu iškvietimas, (kaip elementariausiai, X spalvos, Y auto)? tiesiog įdomumo dėlei :)
Nori būti laimingas dieną - gerk vyną, nori būti lamingas metus - vesk, nori būti laimingas visą gyvenimą - tapk sodininku...
Vartotojo avataras
armaturinis
Senbuvis
 
Pranešimai: 1137
Užsiregistravo: 2009-12-25
Miestas: Šeduva
HAM šaukinys: LY1JI

Standartinė Pilaite 2010-01-14, Ket. 20:32:34

armaturinis rašė:... kaip vertinate kelyje, kažkokios mobilios stotelės su nežinomu šaukiniu iškvietimas, (kaip elementariausiai, X spalvos, Y auto)? tiesiog įdomumo dėlei :)


Jei teisingai supratau klausima, tai kaip vertinti bandyma verbuoti / pritraukti nauju zmoniu i 19 kanala pamacius masina su antena? Vertinu teigiamai. Mes kaip bendruomene siekiame plestis, populiarinam pasirinkta kanala ,kad jame butu daugiau CB naudotoju ir kad turetumem daugiau informacijos. Tai vienas is budu..
Iš automobilio- "Pilaitė mobyl" :)

Kviečiu kurti tvarkingą CB bendruomenę, kad CB ryšiu būtų gera naudotis visiems!
Informacija: http://www.cbforumas.lt/viewtopic.php?p=24287#p24287
Vartotojo avataras
Pilaite
Vadovaujantis
 
Pranešimai: 659
Užsiregistravo: 2008-08-31
Miestas: Vilnius
HAM šaukinys: LY1MY
Antena: 5/8
Radijo stotelė: Icom 735
Antena 2: Sirio AS 100
Radijo stotelė 2: Alan-Midland 42

Standartinė armaturinis 2010-01-14, Ket. 20:47:57

Pilaite rašė:
armaturinis rašė:... kaip vertinate kelyje, kažkokios mobilios stotelės su nežinomu šaukiniu iškvietimas, (kaip elementariausiai, X spalvos, Y auto)? tiesiog įdomumo dėlei :)


Jei teisingai supratau klausima, tai kaip vertinti bandyma verbuoti / pritraukti nauju zmoniu i 19 kanala pamacius masina su antena? Vertinu teigiamai. Mes kaip bendruomene siekiame plestis, populiarinam pasirinkta kanala ,kad jame butu daugiau CB naudotoju ir kad turetumem daugiau informacijos. Tai vienas is butu..


nevisai tai turėjau omeny. čia kitose panašiose temose buvo tokių replikuojančių postų apie tai.. norėjau pasakyt, kad nebūtinai verbavimą ir kvietimą prsijungt į 19FM kanalą, bet tiesiog "trasoje" pamačius auto su antena, bet nežinant šaukinio išsikviest ar bent minimaliai paklaust info apie kelią, kaip atpažinimui šaukt kažkokiu tai auto...
Nori būti laimingas dieną - gerk vyną, nori būti lamingas metus - vesk, nori būti laimingas visą gyvenimą - tapk sodininku...
Vartotojo avataras
armaturinis
Senbuvis
 
Pranešimai: 1137
Užsiregistravo: 2009-12-25
Miestas: Šeduva
HAM šaukinys: LY1JI

Standartinė Pilaite 2010-01-14, Ket. 20:59:12

armaturinis rašė: ... tiesiog "trasoje" pamačius auto su antena, bet nežinant šaukinio išsikviest ar bent minimaliai paklaust info apie kelią, kaip atpažinimui šaukt ...


Jei domina pamatyta masina ir pas ja norit klaust, tai panasiai kaip sakei, tai butu .. pvz: zalias opel zalias opel (galima dar) numeris AKS 245 ,ar girdit ? arba - zalias opel, cia raudona audi - armaturinis, ar girdit ? O kaip kitaip ? :)
Iš automobilio- "Pilaitė mobyl" :)

Kviečiu kurti tvarkingą CB bendruomenę, kad CB ryšiu būtų gera naudotis visiems!
Informacija: http://www.cbforumas.lt/viewtopic.php?p=24287#p24287
Vartotojo avataras
Pilaite
Vadovaujantis
 
Pranešimai: 659
Užsiregistravo: 2008-08-31
Miestas: Vilnius
HAM šaukinys: LY1MY
Antena: 5/8
Radijo stotelė: Icom 735
Antena 2: Sirio AS 100
Radijo stotelė 2: Alan-Midland 42

Standartinė armaturinis 2010-01-14, Ket. 21:04:40

Pilaite rašė:
armaturinis rašė: ... tiesiog "trasoje" pamačius auto su antena, bet nežinant šaukinio išsikviest ar bent minimaliai paklaust info apie kelią, kaip atpažinimui šaukt ...


Jei domina pamatyta masina ir pas ja norit klaust, tai panasiai kaip sakei, tai butu .. pvz: zalias opel zalias opel (galima dar) numeris AKS 245 ,ar girdit ? arba - zalias opel, cia raudona audi - armaturinis, ar girdit ? O kaip kitaip ? :)


va būtent, kaip kitaip :) kad dar aiškiaregystę dar ne visi esame įvaldę, kad iš n km atstumo ir kažkokiame auto su "žaibolaidžiu" žinotume CB naudotojo šaukinį :mrgreen:
Nori būti laimingas dieną - gerk vyną, nori būti lamingas metus - vesk, nori būti laimingas visą gyvenimą - tapk sodininku...
Vartotojo avataras
armaturinis
Senbuvis
 
Pranešimai: 1137
Užsiregistravo: 2009-12-25
Miestas: Šeduva
HAM šaukinys: LY1JI

Standartinė nerka105 2010-01-14, Ket. 23:52:25

pabandykit tokia tvarka paaiskint sedintiems 12 am tai issivaizduoju koks butu atsakymas,jauciu nei vieno zodzio lietuvisko atgal neisgirstum :D ir siaip ziuriu labai jie pyksta kai paleidzia ta reklama apie 19fm kanala ,po to kartais patildyt racija geriau,nei klausytis ju
12AM uzmiesty 19FM Mieste
BMW e46 sidabrine . Golf 3 baltas
Vartotojo avataras
nerka105
Dalyvis
 
Pranešimai: 30
Užsiregistravo: 2009-09-27
Miestas: kaunas
Antena: President Ohio
Radijo stotelė: TTI TCB-550

Standartinė Pilaite 2010-01-15, Pen. 00:23:05

nerka105 rašė:pabandykit tokia tvarka paaiskint sedintiems 12 am tai issivaizduoju koks butu atsakymas,jauciu nei vieno zodzio lietuvisko atgal neisgirstum :D ir siaip ziuriu labai jie pyksta kai paleidzia ta reklama apie 19fm kanala ,po to kartais patildyt racija geriau,nei klausytis ju


12 kanalo problemos siap ir yra viena is priezasciu kodel atsirado ir egzistuoja 19 kanalas :)
Iš automobilio- "Pilaitė mobyl" :)

Kviečiu kurti tvarkingą CB bendruomenę, kad CB ryšiu būtų gera naudotis visiems!
Informacija: http://www.cbforumas.lt/viewtopic.php?p=24287#p24287
Vartotojo avataras
Pilaite
Vadovaujantis
 
Pranešimai: 659
Užsiregistravo: 2008-08-31
Miestas: Vilnius
HAM šaukinys: LY1MY
Antena: 5/8
Radijo stotelė: Icom 735
Antena 2: Sirio AS 100
Radijo stotelė 2: Alan-Midland 42

Standartinė armaturinis 2010-01-15, Pen. 09:05:46

yra daug CB naudotojų, kuriems neišaiškinsi visų tų "moralų", jie varo savo, ir jiems deja tai nėra labai jau aktualu... bet visą tą "moralą" būtų neblogai parduotuvėse, parduodant stotelę, glaustai paaiškint, paprotint, galbūt panašiai instruktažo formoje, kad sužadint kažkokį susimąstymą apie tą tvarką...

reikia ir patiems palaikyt tvarką, kantriai :) su laiku po truputį pas visus ateis ta tvarka, kultūra, jei ne pas visus, tai bent pas daugumą, kurie nežino kaip reikia eteryje bendraut (+)
Nori būti laimingas dieną - gerk vyną, nori būti lamingas metus - vesk, nori būti laimingas visą gyvenimą - tapk sodininku...
Vartotojo avataras
armaturinis
Senbuvis
 
Pranešimai: 1137
Užsiregistravo: 2009-12-25
Miestas: Šeduva
HAM šaukinys: LY1JI

Standartinė Pilaite 2010-01-15, Pen. 10:15:03

armaturinis rašė: reikia ir patiems palaikyt tvarką, kantriai :) su laiku po truputį pas visus ateis ta tvarka, kultūra, jei ne pas visus, tai bent pas daugumą, kurie nežino kaip reikia eteryje bendraut (+)


..tame ir esme, kad jei dabar esantys senbuviai supras viso sito nauda ir elgsis tvarkingai, tai kiekvienas naujas atejes tures prisitaikyti prie tvarkos, arba bus sudraudziamas.
Iš automobilio- "Pilaitė mobyl" :)

Kviečiu kurti tvarkingą CB bendruomenę, kad CB ryšiu būtų gera naudotis visiems!
Informacija: http://www.cbforumas.lt/viewtopic.php?p=24287#p24287
Vartotojo avataras
Pilaite
Vadovaujantis
 
Pranešimai: 659
Užsiregistravo: 2008-08-31
Miestas: Vilnius
HAM šaukinys: LY1MY
Antena: 5/8
Radijo stotelė: Icom 735
Antena 2: Sirio AS 100
Radijo stotelė 2: Alan-Midland 42

Standartinė armaturinis 2010-01-15, Pen. 11:28:02

nuo "fūristų" atsiribot nereikia,(kaip kažkurioje temoje buvo replikų, kad ale geriau palikt juos likimo valiai) nes nemažai jų kelyje duoda gan nemažai info, kitąkart ir pagalbos gali sulaukt kelyje iš to paties "fūristo"... nors ir trūksta kultūros eteryje, bet galima tiesiog prašymo formoje sudrausmint, kad "neterštų" eterio (nesikeiktų, "neužkimštų" eterio monologais, ir pan.)... jei nepadeda, tada jau gali tekti griežčiau įspėt... bet iš esmės ir juos palengva patįs palaikydami tvarką "atvesime" kultūron... (+)
Nori būti laimingas dieną - gerk vyną, nori būti lamingas metus - vesk, nori būti laimingas visą gyvenimą - tapk sodininku...
Vartotojo avataras
armaturinis
Senbuvis
 
Pranešimai: 1137
Užsiregistravo: 2009-12-25
Miestas: Šeduva
HAM šaukinys: LY1JI

Standartinė 222 2010-01-15, Pen. 12:29:08

Su pasakymu "Stacionarui nederėtų savavališkai retransliuoti informacijos, jei niekas to neprašo, taip bereikalo yra užimamas eteris ir daroma meškos paslauga" norėčiau nesutikti. Dažnai tenka važinėti po Lenkiją, tai ten stacionarai būtent retranliuoja mobilių informaciją, vieni apibendrina, kiti tiesiog pakartoja, treti dar savo komentarą įterpia (gerąja prasme). O ten CB naudotojų daug daugiau, ir kanalas vienas.
Vartotojo avataras
222
Dalyvis
 
Pranešimai: 18
Užsiregistravo: 2009-01-22
Miestas: Vilnius
HAM šaukinys: LY4TG
Antena: President Alaska
Radijo stotelė: President Teddy

Standartinė armaturinis 2010-01-15, Pen. 14:35:25

222 rašė:Su pasakymu "Stacionarui nederėtų savavališkai retransliuoti informacijos, jei niekas to neprašo, taip bereikalo yra užimamas eteris ir daroma meškos paslauga" norėčiau nesutikti. Dažnai tenka važinėti po Lenkiją, tai ten stacionarai būtent retranliuoja mobilių informaciją, vieni apibendrina, kiti tiesiog pakartoja, treti dar savo komentarą įterpia (gerąja prasme). O ten CB naudotojų daug daugiau, ir kanalas vienas.


na čia kolegos buvo per griežtai pasakyta apie stacionarų retransliavimą... iš tikro gerai, kad retransliuoja mobilius, o dar geriau, kad patikslina bei papildo info, bet vėl gi niuansų yra su jais...
Nori būti laimingas dieną - gerk vyną, nori būti lamingas metus - vesk, nori būti laimingas visą gyvenimą - tapk sodininku...
Vartotojo avataras
armaturinis
Senbuvis
 
Pranešimai: 1137
Užsiregistravo: 2009-12-25
Miestas: Šeduva
HAM šaukinys: LY1JI

Standartinė v.pavardenis 2010-01-15, Pen. 18:07:10

222 rašė:stacionarai būtent retranliuoja mobilių informaciją, vieni apibendrina, kiti tiesiog pakartoja, treti dar savo komentarą įterpia (gerąja prasme)

o ketvirti taip sugeba nusišnekėti retransliuodami, kad net verkti norisi
Vartotojo avataras
v.pavardenis
Senbuvis
 
Pranešimai: 2126
Užsiregistravo: 2006-08-17
Miestas: Druskininkai-Vilnius

Standartinė armaturinis 2010-01-15, Pen. 18:39:49

tikra tiesa... visur yra tų nusišnekėjimų, ir nelabai čia padarysi taip tobulai, kad niekas nenusišnekėtų
Nori būti laimingas dieną - gerk vyną, nori būti lamingas metus - vesk, nori būti laimingas visą gyvenimą - tapk sodininku...
Vartotojo avataras
armaturinis
Senbuvis
 
Pranešimai: 1137
Užsiregistravo: 2009-12-25
Miestas: Šeduva
HAM šaukinys: LY1JI

Kitas

KUR ESATE

Pagrindinis diskusijų puslapis Bendras Standartai, susitarimai

cron